Без възстановка и тържества на Шипка

Повече от скромно ще бъде отбелязването на 143-та годишнина от боевете при отбраната на прохода Шипка, където по традиция от вече близо 2 десетилетия се правят възстановки с участието на стотици активисти на НД „Традиция”.

Заради пандемията от COVID -19 и напрежението в обществото, организаторите от областната администрация в Габрово са отменили всички планирани за 21 август събития, останало е само поднасянето на цветя и венци пред Паметника на Свободата. Все още няма яснота и за традиционния помен за загиналите на върха руски воини и български опълченци.

Отпаднала е и идеята на казанлъшкия кмет Галина Стоянова, старозагорският митрополит Киприан и директора на старозагорската опера Огнян Драганов в подножието на паметника на 22 август късно вечерта да има концерт.

Според първоначалната идея там трябваше да прозвучат 12 оръдейни залпа след финала на легендарната увертюра „Лето 1812″ на Чайковски, написана от композитора за освещаването на московския храм „Христос Спасител” през 1882 година и посветена на 70-та годишнина от победата на Русия  над армията на френския император Наполеон.

Паметникът на свободата ще посрещне качилите се на върха с отворени врати и без платен вход на 21 август, но влизането вътре ще става на малки групи и задължително с маски