Община Стара Загора изгради съвременен приют за безстопанствени животни

Съвременен общински приют за безстопанствени животни беше изграден в старозагорското село Могила. Той се намира на територията на бившия пазар за животни и е с капацитет за настаняване от 120 четириноги. В новото съоръжение са създадени подходящи условия за отглеждането на кучетата. Изградени различни по площ клетки за настаняване на животните. Предвижда създаването и на амбулатория за оказване на необходимата ветеринарномедицинска помощ.

Работното време на приюта всеки ден от 7.30 до 16.30 часа. Посетители, които искат да разгледат кучетата или да си осиновят домашен любимец  се приемат в рамките на работното време.От приюта допълват, че доброволците, желаещи са спомогнат за разхождане и обгрижване питомците на общинския приют могат да го направят в часовия диапазон между 10.00 и 12.00 часа всеки ден.

Всеки ден, включително в почивни и празнични дни, в обекта има дежурен служител, който се грижи за настанените животни. Общината има сключен договор с ветеринарна клиника, в която се осъществяват всички ветеринарно-медицински манипулации и евентуално лечение на четириногите.

Въпреки преместването Приютът не е спирал работа. От началото на тази година до момента са преминали около 180 кучета, осиновените са 116 кучета, а са настанени близо 100 четириноги.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и  болни, на които им е необходимо лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.