Без тържества за 15 септември

Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има тържества и събирания. Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с Covid-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение, и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка.

От министерството обясняват, че е предвидено учебната година да започне във всички училища в страната присъствено, при спазване на предписанията на здравните власти – дистанция, предпазни средства и дезинфекция на пространствата. В случай на заразен учител или ученик, ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас.

Ако има повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.

В момента работна група на експерти от министерството на образованието, министерството на здравеопазването и други институции обсъждат единни правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка – това е здравният протокол, който ще е задължителен за всички.

Обсъждат се също така и препоръчителни стратегии и решения за организацията на учебния процес, които МОН ще предостави на учебните заведения, като всяко ще може да реши според възможностите си как да организира учебния процес при случай на COVID-19. “Училищата са с различна материална база и всяко би могло да избере как да организира часовете и междучасията, за да се ограничат максимално контактите и да не се допуска зараза. Затова всяко училище ще разработи план за организация на учебния процес, така че да няма струпване на ученици. Възможно е да има различен час на започване на учебните часове, на междучасията. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори. Препоръките ще бъдат изготвени в период от време, достатъчен за организация на самите училища”, посочват от министерството.