Фотоконкурс представя “Литературна Стара Загора в кадри”

Община Стара Загора съвместно с Къща музей „Гео Милев“ и Музей „Литературна Стара Загора, обявяват фотоконкурс за любители фотографи под мотото „Литературна Стара Загора в кадри“. Целта на инициативата е да допринесе за съхраняване на литературната памет на поетите и писателите, чийто живот и творчество са свързани с града.Фотосите, участващи в конкурса, могат да бъдат цветни или черно-бели. Те трябва да представят обекти, свързани с литературната история на Стара Загора или интерпретация на текст от автор, свързан със Стара Загора, чрез изразните средства на фотографията. Снимките трябва да бъдат във формат JPEG и само в електронен вариант, размер не по-малко от 4724 х 3150 пиксела и резолюция 200 dpi или 60х40 см готови за печат. Всеки участник може да изпрати до две фотографии като всяка трябва да бъде придружена от кратко описание, информация за автора и телефон за връзка.

Право на участие в конкурса имат всички граждани без възрастово ограничение. Те ще бъдат разделени в двете групи: учащи (до XII клас) и възрастни.

Конкурсните фотографии трябва да бъдат изпратени на e-mail адрес: fotokonkurs.lsz@mail.bg. Крайният срок за изпращане на материалите е 20 септември. До участие няма да бъдат допускани творби, изпратени с неточна или непълна информация, както и сканирани стари снимки.

Експертно жури, включващо поети, писатели, музейни специалисти, художници и професионални фотографи, ще отличи най-добрите изображения. В двете възрастови групи ще бъде излъчен по един победител, предвидена е и специална награда от Кмета на Община Стара Загора. При оценяването ще се вземат предвид критериите: оригиналност, цялостно художествено въздействие, тематичност.


Най-добрите фотоси ще бъдат представени в изложба, посветена на празника на Стара Загора 5 октомври. Тя ще бъде открита на 7 октомври в Музей „Литературна Стара Загора“, когато победителите ще бъдат официално наградени.