22 години от създаването си чества Втора тунджанска механизирана бригада

По случай празника на Втора тунджанска механизирана бригада, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова беше удостоена с юбилейна грамота от командира на военното формирование – бригаден генерал  Стоян Шопов.

Честването на 22-рата годишнина от създаване на бригадата, започна  с тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан. Владиката и командирът на Втора тунджанска механизирана бригада ген. Стоян Шопов направиха символична първа копка за изграждане на православен параклис на името на Свети Георги Победоносец, който ще бъде изграден в района на военното формирование. Храмът ще бъде съграден в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България, съхранявайки изконната връзка между Българската армия и Българската православна църква за запазване на нравствените ценности и добродетели, поддържане на войнската мотивация и единство сред военнослужещите. Благородната инициатива за събиране на средства за построяването на храмовата обител стартира през март, когато военнослужещи и цивилни служители учредиха сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест”.

В празничния ден бяха отличени заслужили военнослужещи. Те получиха грамоти и предметни награди. С поздрав към всички се обърна бригаден генерал Шопов. Той благодари за доблестната служба и добрата работа на всички служители на военното формиравание и им пожела здраве и успехи.

Специални гости на бригадата гости бяха още зам.председателят на Народното събрание Емил Христов,  областният управител Гергана Микова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, директорът на Областната дирекция на министерство на вътрешните работи в Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов, директорът на Областната дирекция на РСПАБ комисар Стоян Колев, десетки бивши и настоящи военни ръководители и стотици военнослужещи.

Военното формирование е пряк наследник на бойните традиции на Осма пехотна Тунджанска дивизия, сформирана на 30.12.1903 г. с Указ 88 на княз Фердинанд. През годините дивизията е преминала през няколко трансформации, а от 2012 г. носи името Втора Тунджанска механизирана бригада.  Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.

Банковата сметка на учреденото сдружение с нестопанска цел “Тунджанци – Решителност и чест” за набиране на средства за построяване на параклиса е:
Банка: ДСК-АД
IBAN: BG41STSA93000027100667
BIC: STSABGSF
Титуляр на сметката: Сдружение “Тунджанци-Решителност и чест”