Препоръчително е за учителите да носят маски или шлемове

Дни преди старта на новата учебна година е препоръчително за учителите, които преподават на различни класове, да носят маски или шлемове, докато са в училище. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той уточни, че за провеждането на занятията през предстоящата учебна година в България е избран моделът на невзаимодействие между паралелките, подобен на този в редица други държави. Според избрания модел препоръката за носене на маски или шлемове няма да важи за началните учители, тъй като те взаимодействат само с един клас.

За учениците от една паралелка се възприема, че са една група, която няма как да не си взаимодейства вътрешно. Това позволява на учениците от тази паралелка по време на учебен час да не стоят с маски. При началните учители не е проблем, тъй като те работят с един клас. Проблемът е, когато един учител работи с много класове, затова е задължително, когато учителите сменят паралелки, да спазват дистанция между учениците. Това за съжаление ще затрудни част от ефективността на педагогическата работа. Тези учители няма да могат да ходят между чиновете, но ще могат да работят с повече класове.

В класните стаи учениците ще сядат по един и ще бъдат на достатъчно разстояние един от друг, така че да бъдат спазени всички противоепидемични мерки.