Проверяват управлението на Жребчево и Копринка

Върховна административна прокуратура възложи проверка за управлението и контрола на водовземане и ползване на водите от язовирите „Жребчево” и „Копринка”. В Прокуратурата е образувана преписка по сигнал от Българска федерация по риболовни спортове и граждани на община Нова Загора.

В него се излагат проблеми, свързани с намаляване на нивото на водите в язовир „Жребчево” поради системното му и неправомерно източване за частни цели и за липса на разходомерни устройства на входа и на изхода на язовира, въпреки дадени такива предписания на Министерството на околната среда. В сигнала се сочи още, че от язовир „Копринка” са отпускани количества вода за напояване по направление Стара Загора, но същите не са били оползотворени по предназначение, а за други цели.

Проверката, която МОСВ предстои да извърши, следва да изясни всички въпроси относно данните в сигнала, свързани с управлението и контрола на водовземане и ползване на води от посочените язовири „Жребчево” и „Копринка”, наличието на незаконни действия в тази връзка, както и реализация на административна и административно-наказателна отговорност, при установяване на данни за това.