Най-добър урок в културна институция

217 проекта на училища са одобрени за работа по модул „Културните институции като образователна среда” на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”.

С 463 055 лева ще се осигури възможност за провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии.

Максималната стойност за един училищен проект е 2500 лв.

Модулът предвижда и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музиканти, провеждане на конкурс за най-добър урок в културна институция и създаване на Национален център „Музейно училище” към Националния музей на образованието – Габрово (НМО).

За втора година се проведе и конкурс за най-добър урок в културна институция, музей или галерия.

На първо място е класирана Светла Баджакова, учител в ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора, която е участвала с урок по български език и литература. Тя е номинирана и за наградата „Константин Величков”. Призът се връчва традиционно по случай Деня на народните будители за постигнати високи резултати в професионалната дейност и за принос в развитието на българското образование.

Наградата е израз на уважението, признателността и благодарността към приноса на съвременните будители, чиято мисия е да съхранят и предадат делото и възрожденския дух на предшествениците, да запазят вечния стремеж на българина към знание и да възпитат знаещи и можещи млади хора.