Лъжеепископ събира дарения за манастир

Скандално известния Тоньо Тонев, представящ се за отец Антоний, събира дарения за построяване на параклис ,,Св.Стойна преподобна” в старозагорското село Пъстрен. От Старозагорска митрополия излязоха с изявление, че даренията за строеж на манастир в населеното място са нелегални.

Отлъченият от църквата Тоньо, родом от Гълъбово, който с лекота измами не малко фирми с пари и коли, успя да измами софийски строителен предприемач за ремонт на манастир като представител на „Реформирана православна църква”. Църквата е регистрирана от Тонев. Строителната фирма била набутана с 40 000 лева.  Затова през 2014 г. той получи 7 г. затвор, след като Районен съд – Бургас го призна за виновен. Групирани бяха наказанията му по седем присъди. Той има 11 минали осъждания, включително от Районен съд – Варна, Районен съд – Хасково, Районен съд – Несебър и Софийски градски съд. Сега ,,Отецът” е на път да извърши поредната си измама.

Ръкоположеният преди близо две десетилетия за епископ, неизвестно от кого под името Антоний, Тоньо Тонев обяснява, че на закупен наскоро частен имот ще се гради храм, посветен на преподобната света Стойна, и че ще носи името на светите народни български светии. В него щяло да се слави делото и паметта на леля Ванга, пророкът Влайчо, дядо Добри от Байлово и не на последно място – на дякон Васил Левски. В профил в социалните мрежи са публикувани снимки на самия „епископ”, който благославя от незнайно място. Поместени са и снимки от документ за покупко-продажба на имот в село Пъстрен, като купувач е ДЗЗД „Манастир Света Стойна Преподобна” и дарителска сметка. От Старозагорска митрополия са категорични, че никога не биха си позволили да искат финансова помощ, без решение на Старозагорския епархийски съвет, по общоприетия начин и уточняват, че замесените с инициативата лица нямат нищо общо с БПЦ-БП, респективно Старозагорска епархия.