Изложба акварелните пейзажи на Чудомир представят в Стара Загора

От 22 октомври до 10 ноември в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата Акварелните пейзажи на Димитър Чорбаджийски- Чудомир  /1890-1967/. Колекцията е от фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“, Казанлък.

На фона на изключителната популярност на „Нашенци“, с които три поколения българи свързват представата си за творчеството на Чудомир, пейзажите му остават малко познати. Те са както неотменна част от изкуството му между 1920г. и 1964г., така и същински израз на усещането му за връзката между съзерцанието на природата и ефирността на акварела.

Изложбата включва 40 произведения от всички творчески периоди на Димитър Чорбаджийски. Сред тях са любимите му сюжети от с. Турия и р. Тунджа, от околностите на Казанлък и Стара планина, от Париж, Венеция, Охрид и Цариград, от Трявна и Белоградчик, от пролетта, лятото и есента…

Символичното откриване на изложбата /поради епидемичните изисквания/ ще бъде на 22 октомври 2020 г. от 17.00 часа с ограничен кръг публика.