Главният секретар на ТрУ доц. Ани Златева е „Будител на Стара Загора” за 2020-та година

Главният секретар на ТрУ доц. Ани Златева е „Будител на Стара Загора” за 2020-та година. Тя беше номинирана от Съюза на учените, редом с проф. Минко Балкански, и удостоена с почетна грамота и статуетка на официална церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

  Доц. Ани Златева е автор на учебния план на нова специалност в Тракийски университет – „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн” , също и на специализирана литература. Тя е скулптор на международната сцена и е отдадена на призванието да предаде частица от таланта си на младото поколение творци.

 

Председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. Васил Хаджиилиев предостави възможността на ректора на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков да представи пред публиката работата и дейността на доц. Златева: „Доц. Ани Златева заслужава да бъде наричана будител. Тя дава културния, духовния нюанс на нашето ръководство. Тя не само обучава и възпитава, тя твори, не само в България, но и навсякъде по света. Уверявам Ви и вярвам, че Тракийският университет ще продължи да дава будители на Стара Загора и на България”.

Ректорът поздрави и проф. д-р Петър Петров, дългогодишен преподавател  и декан в изминалия мандат на Педагогически факултет при Тракийски университет, работил за утвърждаване на образователните традиции и продължаване делото на Анастасия Тошева и номиниран за приза „Анастасия Тошева” от настоящото ръководство на факултета в лицето на декана проф. Таня Борисова.

Доц. Ани Златева сподели наградата си със своето семейство, колеги и студенти: „Благодаря на Съюза на учените за номинацията. В първия момент тази награда много ме смути, защото да нарека себе си будител е меко казано нескромно. Приемам наградата с огромна отговорност и отдаденост, така както приемам работата си винаги. Споделям наградата си първо с моя съпруг Георги Златев, тъй като голяма част от скулптурите правим съвместно, споделям я и с дъщерите си, защото семейството ми ме е подкрепяло във всеки един проект и стъпка. Разделям тази награда с Тракийския университет, с Педагогическия факултет, защото ако аз имам възможността да събуждам някого, то това е благодарение на тази институция. Искам да я разделя и с моите колеги и студенти, защото ако тях ги няма, няма кого да будим. Благодаря много!”

На тържествената церемония бяха връчени наградите „Анастасия Тошева” и „Млад учител” на Община Стара Загора, и „Будител на Стара Загора” на Съюза на учените.

Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора поздрави всички носители на престижните награди.

Церемонията беше открита с приветствие от известната и уважавана българска писателка Здравка Евтимова, носител на наградата „Христо Г. Данов” за 2020 г. за цялостен принос в развитието на българската книжовна култура.