Преслава Виденова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

Най-добрите млади поети, участници в 37-мото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”, бяха наградени тази вечер на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. Рекорден брой – 142 млади дарования се бориха за статуетката „Златното яйце” и издаване на първа дебютна книга.

Гости на церемонията Диана Атанасова, началник отдел „Култура” в Община Стара Загора и Слава Драганова, директор на Библиотека “Родина”. И тази година организатори на литературния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев.

Иво Рафаилов представи стихосбирката “Навици” на Габриела Манова, носител на Голямата награда от тридесет и шестото издание на конкурса. „Много важно в поезията на Габриела е, че вечността в стихотворенията е в безкрайността на настояшия момент и неговата несвършваща повторяемост“, представи изданието Рафаилов. „Нейната поезия ни казва, че ние имаме само своето сега и може би част от миналото си, но тази част от която се отдалечаваме безвъзвратно“, обясни още той.

Участниците в журито Ина Иванова, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и трудно са определили най-добрите, защото цялостното представяне е било на високо ниво. „И тази година добрата поезия си личеше от далеч, сблъскахме се с утвърдени почерци и собствен стил“, обясниха още представителите на журито.

Голямата награда „Златно яйце”  и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Преслава Виденова от Варна за стихотворението „Тихата планета“. Втора награда получиха Стефан Кичев на 23 години от София и Мария Игнатова на 20 години, също от столицата. Трета награда отиде при 24-годишната Калина Стоянова от София. Бяха присъден и десет поощрителни награди.

„Скъпи приятели благодаря Ви от сърце, че тази вечер сте тук сред нас, защото без Вас залата щеше да е пуста, без Вас този конкурс не би бил толкова значим и въздействащ“, каза по време на награждаването Диана Атанасова. Тя цитира думите на големия старозагорски поет Кирил Христов, че „без Стара Загора няма българска литература“, като допълни, че „без Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев не може да има съвременна българска поезия “. Атанасова подчерта, че през годините конкурсът се е утвърдил като един от многолюдните литературни празници.

„За мен поезията е нещо много интимно и дълго време не го споделях с никого. Радвам се, че съм получила разбиране. Това е най-ценното и е най-високата награда”, сподели новият победител в конкурса „Веселин Ханчев”.

Утре ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.