Нова година по време на пандемия

Почти всички места за празнуване на Нова година са вече резервирани, показва справка в онлайн платформите. Хижи и къщи за празника са заети най-малко шест месеца предварително. Възможностите за резервации са почти изчерпани, а търговци качват цените на кувертите, заради новите здравни разпоредби.

Настаняването излиза средно между 75 и 250 лв. на вечер за един човек.

За 3 нощувки със закуски и вечери във фамилна къща в Банско трябва да броим 280 лв. на човек. В офертата е включена още празничната вечеря и жива музика. Мястото обаче отдавна е резервирано, а като алтернатива собствениците предлагат да настаняват своите в гости в близък семеен хотел.

Сред предложенията в Боровец пък са малки дървени къщички за четирима, чиято цена започва от 273 лв. на вечер без включена храна. Към цената на нощувката задължително трябва да доплатим новогодишен куверт в ресторант – 160 лв. за възрастен и 80 лв. за дете от 4 до 13 години.

Цените варират спрямо предлаганото меню – докато на места то включва пилешка пържола със сос, на други то може да е патица с кестени.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов, през периода 22 декември – 2 януари на път ще потеглят около 500 000 българи.

Макар пандемията от COVID-19 отново да затваря граници и ограничава пътувания, експертът бе категоричен, че няма да липсват българи, които ще прекарат студените почивни дни извън страната. Според него те ще се насочат главно към близки дестинации, където няма задължително изискване за карантина или отрицателен PCR тест.