Стара Загора е финалист за престижни туристически награди

Като люлка на европейската цивилизация България и Балканите разполагат с голям ресурс за развитие на историческия туризъм, посочва журито на Балканските Туристически Оскари 2020. С активната помощ на местната власт този вид туризъм се развива и обогатява, категорични са организаторите на конкурса ВИП Комюникейшън.

Церемонията за шестото издание на Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения в туризма на полуострова, а събитието ще се състои на 21.12. 2020 г. от 20 ч. в хотел Маринела, София.

В категория ГОЛЯМА ОБЩИНА С ПРИНОС В ТУРИЗМА е финалист един от най-старите градове в Европа – Стара Загора. Със своята история от 8000 години това е един от най-големите градове на България – икономически, търговски, образователен и културен център, дестинация с хилядолетно културно-историческо наследство. Археологически паметници от различни епохи и музейните експозиции представят древната история на града.

Ключови обекти в туристическото предлагане на Стара Загора са: Музей “Неолитни жилища” – съхранява “in sito” останките на най-добре запазените в Европа жилища от епохата на ранния неолит (VI хил. пр. Хр.); Археологически резерват “Августа Траяна-Верея” – на територията му могат да се видят форумния площад с амфитеатъра, главната антична улица (decumanus maximus), западната градска порта, крепостните стени, впечатляващи образци от мозаечна школа на античния град Августа Траяна; Архитектурен комплекс „Музей на религиите” – в интериора му по оригинален начин са показани останките на култови обекти от различни исторически епохи, а вътрешните стенописи са художествен паметник на културата; Регионален исторически музей – експозицията му проследява историята на региона от VI хил. пр. Хр. до възстановяването на града след Руско-турската война от 1877-78 г., модерната му сграда е с форма, наподобяваща пясъчен часовник и е построена специално, за да бъде музей.

С поетичната слава на града са свързани домът на поета Гео Милев, превърнат в музей в средата на миналия век и музей „Литературна Стара Загора”, чиято експозиция представя живота и творчеството на известни старозагорски поети и писатели след края на XIX в.
Стара Загора доби популярност като града на липите и правите улици. Необичайната за селищата на България планировка се дължи на модерния градоустройствен план, създаден за възстановяването на разрушения и опожарен през Руско-турската война (1877/78) град. Характерният му облик – прави улици с липови дървета и обширни зелени пространства, допълва културно-историческите маршрути и допринася за уникалността на туристическия продукт.
Културният живот, възможностите за развлечения, свързани с градската среда, както и рекреационните ресурси на националния балнеокурорт Старозагорски бани, обогатяват туристическата оферта на дестинацията.

Част от туристическото предлагане на града са събитията от културния календар като: Фестивалът на маскарадните игри през март; Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа” и „Джаз форум Стара Загора” през юни; Национален тракийския събор „Богородична стъпка” в курорта Старозагорски бани през август; „Бирфест Стара Загора” и Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада” през септември; „Нощ на изкуствата” в последния петък на септември – събитие в което музеите, галериите, театрите и други културни пространства са отворени до късно през нощта със специална програма за своите посетители; Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро”, който се провежда на всеки две години също през месец септември, Фестивалът на оперното и балетно изкуство, който започва през месец ноември и продължава до първата половина на декември, празниците, организирани от читалищата в града и селата, свързани с народните традиции и мн. др.

Сцена на събития от културния календар са и някои от археологическите обекти в града. На Античния форум през юли се провеждат „Летни музикални вечери” на Държавна опера – Стара Загора, откритата сцена на „Джаз форум Стара Загора” е разположена на античната улица във форумния комплекс, там се провежда и фестивалът „Августиада”, Лапидариумът на Регионалния исторически музей е домакин на театралните вечери на Драматичен театър „Гео Милев” – „Театър под звездите” и на други събития.

Събития от спортния календар на града, които се провеждат всяка година и привличат много участници и посетители са: Маратон Стара Загора – през април, Турнир по карате „Купа Верея” през май, Автомобилно състезание по затворен маршрут „Писта Стара Загора” през септември, Парад на ретро автомобили през октомври, Балканиада и международен турнир по бридж през октомври, международни турнири по художествена гимнастика и по джудо, турнири по борба и бойни спортове, по плуване, тенис на корт, бадминтон, състезания по планинско колоездене, футболни турнири и др.

Всяка година през май в Стара Загора се провежда Международното специализирано изложение БАТА АГРО – най-големият форум в България за представяне на земеделска техника и всичко за селското стопанство. Изложението се организира от 2010 г. и през годините печели доверието на хиляди земеделски производители.
В Стара Загора може да се посети единствения в страната Музей на бирата „Светът на Загорка”, който се намира в пивоварна „Загорка”. В него посетителите се запознават с историята на пивоварната, могат да видят самия процес на производство и да опитат пивото в залата за дегустации.

Най-големия парк на Стара Загора – „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото) е предпочитано място за отдих на открито. Създаден е по инициатива на Митрополит Методий Кусев в последните години на XIX в. Паркът е разположен по южните склонове на Сърнена Средна гора. Част от него е обявена за паметник на парковото и градинско изкуство с национално значение. На територията на парка са изградени спортни и детски площадки, зоопарк, въжен парк, зала на смеха, демонстрационен комплекс „Аул БагаТур” – наподобяващ прабългарско временно укрепление с експозиционна част и тематични кътове. Други места за отдих в паркова среда са парк „Бедечка” с езерото „Загорка”, най-новият парк на града – „Артилерийски”, създаден на мястото на бившите артилерийски казарми, градските градини. Изградена е мрежа от велоалеи. Предпочитано място за разходка е и пешеходната зона на града, особено след нейното обновяване през 2019 г. и обособяването на арт пространства – сцени за събития на открито.
Музейните обекти и културните институти в града са с осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Местата за настаняване в Стара Загора са с категория от 1 до 5 звезди, а в балнеокурорта Старозагорски бани от 1 до 4 звезди. Хотелите от по-висок клас разполагат с конферентни зали, спа и уелнес центрове и предлагат отлични условия за провеждане на делови и бизнес събития.
Пълна информация за Стара Загора като туристическа дестинация предоставя Общинския туристически информационен център.