Започна ваксинация на личните лекари

Ваксинацията ще се осъществява в два кабинета в града. Близо  90 джи пи та и медицински сестри са заявилит желание да бъдат ваксинирани. Необходимите за целта ваксини са пристигнали  в РЗИ – Стара Загора, откъдето ще бъдат разпределени за двата ваксинационни кабинета.От  Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора коментираха, че немалка част от джипитата вече са се срещали с коронавируса. Само преди месец Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати писмо до институциите с редица въпроси относно ваксините срещу COVID-19.

Безспорно прецизната, ясна и обоснована на научни доказателства информация, поднесена от лекарите е най-подходящият начин на комуникация при провеждане на национална кампания за ваксинопрофилактика и вземане на информиран избор и съгласие от страна на подлежащото на ваксиниране лице, пишат семейните лекари в позиция, изпратена до здравния министър, националния здравен инспектор, председателя на новосформирания ваксинационен щаб и БЛС.  Мнението и съветът на лекаря е най-зачитано в това отношение, а ОПЛ са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу SARS-CoV-2, допълват личните лекари.

В позицията си обаче те посочват, че към момента не разполагат с достатъчна информация относно избора на ваксините, които ще бъдат прилагани, техните свойства, подлежащите на ваксиниране лица и други

Личните лекари се интересуват от вида на ваксините и производителите, които ще се ползват в България. Те искат да са запознати и с кратката характеристика на всеки продукт, както и каква  е технологията на съхранение и прилагане. ОПЛ искат да получат и кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях, както и ясни правила за показания и противопоказания  на ваксината при наличие на придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедуване на вируса и други. Искат да получат и още информация за трайността на имунитета след ваксиниране. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите ни към НЗОК в края на месеца, откъдето същата за цялата страна да се имплементира в системата, питат още личните лекари.

В позицията си те посочват още, че ако не се възприеме рационалният, бърз и определено работещ механизъм на отчитане, е наложително в кратък срок МЗ да организира среща на НСОПЛБ, БЛС, Информационно обслужване, което ще разработва приложението за вписване в национална информационна система за борба с COVID-19 и представители на софтуерните фирми, разработващи софтуер за ОПЛ. Целта е софтуерът на личния лекари да изпраща автоматично отчет за поставените ваксини в приложението за вписване в национална информационна система за борба с COVID-19.