Студентите искат по-ниски наеми

Националното представителство на студентските съвети в Република България излезе с позиция, в която призовава за намаление на месечните наеми, които студентите заплащат за ползване на общежития.
Мотивите за този апел са свързани както с епидемиологичната обстановка в страната така и със солидарността към всички млади хора, които бяха повлияни от кризата както в процеса на тяхното обучение, така и финансово.
Една от мерките, въведена през началото на календарната 2020 година, беше преминаването в дистанционна форма на обучение на студентите в цялата страна. За да предпазят себе си и своите близки, голяма част от учащите освободиха общежитията, обитавани от тях, за периода, който издадената към онзи момент заповед на министъра на здравеопазването обхваща. В хода на тези събития, в голяма част от висшите училища бе взето решение за намаляване наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и необходима мярка, за да бъдат подпомогнати студентите и техните семейства.

От Националното представителство на студентските съвети апелираме отново за облекчение в сумата, която студентите заплащат като месечен наем. 

През месеците декември и януари болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без промяна и през месец февруари с оглед обстоятелството, че противоепидемичните мерки са удължени до края на месец януари. Предвид създалата се ситуация, ние се обръщаме към Вас с предложение да бъдат предприети действия за намаляване с 50% наемите за общежития за месеците януари и февруари за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които ползват студентско общежитие към висшите училища , както и тези, ползващи общежитията към „Студентски столове и общежития” ЕАД.