Живко Тодоров: Няма да бъдат загубени средствата за изграждането на Многофункционална спортна зала в Стара Загора

„Най-актуалната тема в последните дни е отмяната на конкурса за избор на проект за многофункционална спортна зала в Стара Загора. В своите мотиви КЗК посочва, че не става въпрос за грешка на администрацията, а за неспазено задължение на участниците, които трябва предварително да декларират възможен конфликт на интереси с някой от участниците в комисията, т.е. няма грешка, допусната от екипа на община Стара Загора или от мен, каквито коментари виждам че има в социалните мрежи. Всички те би трябвало да помнят, че проведеният конкурс беше анонимен, за да бъде и изборът максимално обективен. Самите участници знаят какъв е състава на журито, но журито не знае кои са участниците“, обясни днес в нарочна пресконференция кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Той допълни, че общината няма да обжалва решението на КЗК. Класираният на първо място участник в конкурса обаче има право да направи това пред Висшия административен съд. Затова местната администрация ще изчакат да изтече предвидения срок за обжалване. Ако жалба не бъде подадена, ще издаде заповед за прекратяване на конкурса. В случай, че това не се случи конкурсът ще бъде прекратен.

„Предстои провеждането на среща с представители на Камарата на архитектите за изготвяне на задание за обявяване обществена поръчка за изготвяне на технически проект за такава многофункционална зала. По време на тази среща ще бъде обсъдено дали да бъдат запазени параметрите на залата“, обясни още градоначалникът. Той припомни, че до момента държавата е отпуснала 14,5 млн. лева за изграждане на многофункционалната зала, които няма да бъдат загубени.

Тодоров представи приоритетите върху които ще работи местната администрация през настоящата 2021 година. От думите му стана ясно, че се очаква предсрочно да приключи ремонтът по облагородяване на Станционната градина. В срок ще завършат и започналите ремонти на зоопарка и Руския пазар.

„Вече се работи по втория етап за подмяна на канализационната мрежа в кв. Самара 1“, допълни още кметът, като подчерта, че средствата за асфалтиране и ремонт на тротоари са изцяло от общинския бюджет, тъй като финансирането по програма ПУДОС включва единствено подмяната на канализацията и водоснабдяването. Тодоров обясни, че се очаква стартирането на ремонтни дейности и на Летния театър.

„Важен приоритет ще бъде изграждането на нова Индустриална зона на територията на летището. Една икономическа дейност може да бъде заменена с друга икономическа дейност“, посочи Тодоров. Той подчерта, че много авторитетни издания посочват като минус за Стара Загора липсата на готови индустриални терени.

 

По време на пресконференцията зам.-кметът по социалните дейности обясни също, че предстои община Стара Загора ще започне дейности за преобразуването на Дома за деца лишени от родителска грижа „Мария Терезия“ в Дом за възрастни хора.
Има спечелен проект от над 2 млн.лева за изграждане на нова детска градина, както и с малко над 4.5 милиона лева ще бъде осигурено обзавеждане в новата Професионална гимназия по информационни технологии и математически анализи, ремонт на дворното пространство и изграждане на общежитието към учебното заведение. Това е вторият етап от дейностите в училището, за който се обявява обществена поръчка, поясни Сотирова.

Към момента в Стара Загора са ремонтирани всички детски ясли, само три детски градини предстои да бъдат  включени в новите програми за реновация и обновяване. От учебните заведения в общината засега без основен ремонт е единствено училище „Самара”.

В пресконференцията взеха участие още зам.-кметовете Йордан Николов, инж.Янчо Калоянов, Милена Желева и Красимира Чахова, както и гл. архитект Виктория Грозева и секретарят Делян Иванов.