По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа трима обвиняеми за притежаване на екстази, метамфетамин и канабис

По три досъдебни производства на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима обвиняеми за държане на високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. 354а ал. 3 т. 1 от Наказателния кодекс.

На 28 януари 2021 г., в гр. Стара Загора, при проведена Специализирана полицейска акция по контрол върху трафика на наркотични вещества е бил извършен обиск на обвиняемия М.Т., на 23 г., У него било намерено наркотично вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало като метамфетамин. Обвиняемият М.Т. е криминално проявен и осъждан за извършени престъпления против собствеността.

В гр. Стара Загора, при полицейска проверка е бил установени и В.А., на 26 г., който държал у себе си наркотично вещество – амфетамин, иззето по законовия ред на 16 януари 2020 г. Той е криминално проявен и осъждан за извършени престъпления. В.А. е бил освободен от затвора през месец май 2018 г., след като е изтърпял наказание за управляване на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

32-годишният обвиняем Д.Я. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда за това, че на 11.10.2020 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, издадено по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал високорискови наркотични вещества – екстази, метамфетамин и канабис, на обща стойност 643 лева. Д.Я. е криминално проявен и осъждан. Извършеното деяние е в изпитателния срок на предходно осъждане  – отново за държане на наркотични вещества и управляване на автомобил след употреба на наркотици.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че тримата са извършили деянията, за които са привлечени като обвиняем и съществува реална опасност да се укрият или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо тях мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.