Невероятно! Момиче с дислексия от Гурково спечели училищно състезание по правопис на английски език!

Може ли човек с куц крак да спечели състезание по надбягване … с гепарди? Точно толкова е голяма и вероятността дете с дислексия да спечели състезание по правопис на английски език!

Дислексията е неврологично състояние, което води до специфични трудности при четене, писане и осмисляне на прочетеното според Британската Асоциация по Дислексия.

Тоест децата се раждат с дислексия и остават дислектици цял живот. И през целия си живот имат много големи затруднения с четенето и писането.

На Запад има специални програми за обучение на деца с дислексия, като цените са от порядъка на 200 000 долара за четири години.

Но в едно българско училище преподавателката по английски език доказа, че с професионализъм и сърце може да постигне всичко, дори да пребори дислексията. Нейната ученичка Нелина Николова спечели училищното състезание по Spelling Bee – спелуване (правопис) на думи от английския език. Нелина учи в шести клас на СУ ”Христо Смирненски”, гр. Гурково.

След тестване в Института за психично здраве и развитие, филиал гр. Плевен, Нелина е с доказана дислексия, която е причина за проблеми с четенето и писането на български език. Ето защо фактът, че тя печели състезание по правопис на английски език, изглежда толкова невероятен.

Ето какво споделя самата Нелина: „Госпожа Юлия Иванова е много мила с нас (учениците). Тя никога не ми се кара, като сгреша, а ми обяснява търпеливо, за да разбера. Тя е спокойна, добра и при нея научаваме много, защото всички учат с желание. Тя ни казва, че не трябва да учим за оценки, а за знания.”

Родителите на Нелина са изключително признателни: „Бихме искали да изразим нашата благодарност към г-жа Юлия Иванова, за нейната работа, нейното търпение и умението ѝ да мотивира учениците си. За нас това, която тя постигна, е невероятно.

Според нас дислексията е огромен проблем, който може да бъде разбран само от родители, чиито деца също имат дислексия. Тези деца четат и пишат много бавно, допускат грешки и често се случва да бъдат обвинявани в мързел, безотговорност или дори че са бавноразвиващи.

А всъщност е точно обратното – Агата Кристи, Чърчил, Томас Едисон, Уил Смит, Том Круз, Стив Джобс, Джеймс Оливер – това са само малка част от хората с дислексия, които са направили забележителни открития за напредъка на цялото човечество или са допринесли за културното му развитие.

Благодарни сме и на директора на училището – г-н Лалев, защото той е човекът, който успя да събере един наистина много добър екип от преподаватели и да създаде среда, в която ученици и учители да работят и постигат такива забележителни успехи заедно.

Това, което на Запад струва стотици хиляди долари, нашите преподаватели го постигат без допълнителни уроци, само с професионализъм и сърце!

Ние, като родители, благодарим на всички преподаватели в нашето училище, защото от резултатите, които нашата дъщеря постига разбираме, че учителите се стремят да превърнат децата ни в мислещи и отговорни личности. Личности, каквито сме убедени, че ще бъдат хората на бъдещето!”

Родителите на Нелина са категорични, че този случай връща вярата в ефективността на българското образование:”Трябва да уважаваме и ценим труда на нашите преподаватели, защото те учат и възпитават децата ни, което е изключително важна предпоставка за едно по-хубаво и светло бъдеще за целия ни народ”.