„Обичам живота си!“

От 5 до 30 април в пет града на страната, между които и Стара Загора ще се проведе второто издание на информационната кампания „Обичам живота си!“. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечно-съдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта.

Всеки желаещ да определи своя риск може да го направи безплатно в 50 аптеки в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечно-съдов инцидент. Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията www.obichamjivotasi.comНа същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечно-съдов риск, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.

Рисковите фактори свързани със сърдочно-съдовия риск са затлъстяването, лошият хранителен режимвисокиятхолестерол, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, високото кръвно налягане, заседналият начин на живот и захарният диабет. Промяната в начина на живот е ключова за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, но често се оказва и голямо предизвикателствоСпирането на лекарствената терапия назначена от лекар също може да се окаже причина за настъпване на сърдечно-съдов инцидент.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечно-съдови заболявания умират около 17 млн. души.