1 от 10 жени ражда без преглед

През 2021 г. една от десет жени ще бъде приета да ражда, без да й е бил извършен какъвто и да било преглед или пък изследване. Статистиката сочи, че седем хиляди жени раждат всяка година у нас без бременността им да е била адекватно проследена от специалист.

Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките, се казва в доклада “Цената на безразличието”, изготвен от коалиция от граждански инициативи.Според проучването поне една трета от тежките заболявания при недоносените бебета се дължат на предотвратими усложнения от нелекувани инфекции на майката по време не бременността. До изписването от болницата грижата за здраво бебе струва 340 лв., а грижата за недоносено бебе с леки усложнения струва 20 пъти повече. Болничната грижа за бебе с тежки усложнения може да достигне 300 пъти грижата за здраво бебе, отбелязва още докладът.

В националния рамков договор се предвижда около 65 млн. лв. през 2021 г. да бъдат отделени за болнична грижа за бебета. Инвестицията в проследяване на всички бременни жени у нас ще излезе около 1 млн. лв. Ако това доведе до намаляване на дела на усложненията само с 5 процента, ще бъдат спестени два пъти повече ресурси, коментират от неправителствената организация “Ларго”. Оттам отбелязват още, че у нас всяка година се раждат по около 6500 недоносени бебета. “Ако само при 26 от тях бъдат избегнати предотвратими усложнения, това ще покрие разходите за проследяване на бременностите на всички майки.

Ретинопатията е едно от най-сериозните нарушения при децата, родени преждевременно. Годишно по 12 недоносени деца у нас губят зрението си изцяло и броят им се увеличава. Оказва се, че липсва достатъчно организация за ранното диагностициране на проблема. Колкото по-малко се роди едно бебе, толкова по-вероятно е да се сблъска с това заболяване. Както и останалите възможни проблеми при непроследена бременност и това заболяване води до последстващи увреждания на детето.