Eвропейската комисия предлага освобождаване от ДДС на някои жизненоважни стоки и услуги заради пандемията

Европейската комисия предложи да се освободят от данък върху добавената стойност (ДДС) стоки и услуги, които ЕС предоставя на държавите членки и гражданите по време на криза. Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват например:
  • диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване;
  • лични предпазни средства (ЛПС), като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция;
  • палатки, походни легла, дрехи и храна;
  • оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки;
  • антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод;
  • кръвни продукти или антитела;
  • устройства за измерване на йонизиращото лъчение;
  • разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти; лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещенията и др.
Това предложение идва вследствие на опита, придобит по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. Наред с другото, благодарение на него стана видно, че ДДС, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените национални бюджети. Поради това с днешната инициатива ще се увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи, като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Също така с нея ще се укрепят органите на равнище ЕС за управление на бедствия и кризи, като например тези, които са в обхвата на Здравния съюз на ЕС и Механизма на ЕС за гражданска защита.
След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на Комисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в ЕС. Получателите може да са държави членки или трети страни, като например национални органи или институции (например болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия).