Застаряване на населението

Продължава процесът на застаряване на населението. В края на 2020 г. лицата на възраст 65 и повече навършени години са блозон 23 % от населението на страната. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете.

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 25.3%, а на мъжете -17.9%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

.Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40 години и 4 месеца през 2001 г. нараства до 44 години в края на 2020 година.

Процесът на застаряване на населението се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 43 години и 1 месец, а в селата – 46 години и 6 месеца.

Тенденцията на застаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура -под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват както застаряването на населението, така и законодателните промени2при определянето на възрастовите граници за пенсиониране.

За 2020 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 61 години и 6 месеца за жените и 64 години и 3месеца за мъжете.