Търсят се осиновители на два белоглави лешояда

Търсят се осиновители на два белоглави лешояда. Тази година в Спасителния център на ,,Зелени Балкани” са излюпени две  малки на двойката белоглави лешояди в центъра.
В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки, а още по-малка е вероятността да бъдат успешно отгледани.
Малките са  излюпени, с помощта на екипа на Спасителния център!
Първо е  “откраднато ” яйцето на двойката, което ги стимулира да снесат второ яйце. След това и двете яйца са  излюпени в инкубатори и в първите дни, когато пиленцата са най-уязвими, екипът е полагал грижи за тях. А сега – ще ги върне на родителите с надеждата, да се увеличи шанса и двете да бъдат успешно отгледани. За съжаление, при птици като лешоядите не е възможно те да бъдат хранени “на ръка” от – хората, защото това ще ги направи непригодни за живот в дивата природа, тъй като те ще се “импринтират” или с прости думи казано  – ще решат, че са хора, а за да бъде успешен старта на двата мъника в живота, освен от храна, почистване и грижи, те имат нужда и от имена ;))
В настоящата кампания, се търсят осиновители на двата мъника, които да им дадат имена, и символично да поемат издръжката за първите месеци от живота им.
Стойността на дарението от 1000 лева ще им даде правото да определят имената им, да получават редовна информация за състоянието им, както и да участват в настаняването им в адаптационна волиера или пускането в дивата природа
Припомняме, че двете лешоядчета, са “плод на любовта” на двойката белоглави лешояди в Спасителния център (Надежда и Белчо), които мътят за трета година, като миналата година за първи път имаха малко, а през тази година, с помощта на екипа  успяха да излюпят две малки.
Белоглавите лешояди са редки и застрашени видове, чието завръщане в природата изисква координирани усилия на голям екип от хора.
Ежедневно в грижите за тях, са ангажирани не по-малко от пет служители в Спасителния център за диви животни, както и международни консултанти, а скоро грижата за тях ще поеме и тереннен екип.