50 лв. За Великденската трапеза

Около 50 лева ще струва празничната трапеза за Великден за едно семейство. С половината от сумата ще се купи традиционното агнешко, около една пета са за продукти за домашен козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата.

Традицията за Великден е на масата да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо и козунак,. Така, за да напълним масата ще са ни нужни около 50 лева. Справка в брошурите на големите търговски вериги у нас сочи, че кората с 30 яйца за размер M ще ни струва 4,99 лв., или 0,16 лв. за брой. По-скъпите предложения за кокошия продукт, които достигат до 0,44 лв./бр., са обогатени с вещества като селен или Омега 3. Производители алармираха, че потребителите трябва да се запознаят внимателно с печатите върху яйцата, за да избегнат закупуването на застояла продукция от Полша.

Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче в зависимост от магазина, където сме пазарували. В различните обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лв./бр., а за стрък зелен лук ще доплатим 0,50 лв.

Основният ни разход за празника остава агнешкото, което трябва да бъде поне килограм.
То е на цени от 13,99 лв. – 14,49 лв./кг (предна четвърт) и 15,99 лв. – 16,49 лв./кг (задна четвърт). На места обаче агнешкото месо вече стигна 19 лв., сочат данни на Асоциацията за защита на потребителите. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.

Десертът за празника обикновено е козунак. В случай че решим да си го изпечем у дома, ще са ни необходими брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло.Това ще ни струва около 12 лв. А в магазините той е цени от 3,69 лв. за 400 гр.