Продължава функционирането на „зеления коридор“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19

Продължава функционирането на „зеления коридор“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в имунизационните кабинети в Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Работното им време е от 9:00 до 17:00 часа, всеки работен ден, а в събота – от 9:00 до 14:00 часа. Инспекцията, както и имунизационните пунктове, разкрити в област Стара Загора, разполагат с достатъчно количество от ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Очаква се доставка и на ваксината на Janssen. Първоначално тя ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари, подали заявка и имунизационните пунктове. С нея ще бъдат обхванати и заетите в туристическия сектор, които желаят да се имунизират преди началото на активния сезон.

Продължава ваксинацията на желаещите, които попадат в първа, втора, трета и четвърта фаза на Националния имунизационен план. Започна поставянето на ваксини и на хора, които са в обхвата на пета фаза.

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 хората могат да получат след приложена втора доза от ваксината и въвеждането на данните в Единната информационна система. Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, има достъп до пациентското си досие на адрес https://his.bg/, от меню „АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО“, подменю „МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „ИМУНИЗАЦИИ“. Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е направена имунизацията.

Сертификати на имунизирани в РЗИ – Стара Загора се издават в рамките на пет дни след поставянето на втората доза от съответната ваксина.