Проблеми за летния сезон

Проблеми с чадърите на плажа ще съсипят летния сезон. За това предупеждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи, подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Видно е от действията на управляващите, туризмът продължава да не бъде приоритет за държавата, въпреки че е структуроопределящ отрасъл за българската икономика и допринася за близо 13 на сто от БВП на страната. Всички останали европейски страни осигуриха помощи за целия туристически сектор, който е сред най-засегнатите от кризата и целево подпомагане за хотелиерите, които са основните инвеститори в туризма. В ЕС компенсираха собствениците на места за настаняване със 70 на сто от оборотите им за последната година преди корона кризата, държавните им глави, премиери и министри постоянно водеха разговори с потенциалните си пазари, уверяваха бъдещите си гости в безопасност, търсеха начини за промоции, реклама, запазване на традиционните пазари и привличане на нови. У нас във фокуса на Министерство на туризма през последните 6-7 години основно бяха интересите на концесионерите, които всъщност играят ролята на посредници с благословията на държавата, посочва Щерев.

В момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват те още сега, до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. И в същото време цялата грижа по поддържане и почистване на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите. Концесионерите в най-добрия случай осигуряват спасители и медицинско обслужване и при този наистина сравнително нисък разход да се реализира марж на печалба от 5-7 пъти е необяснимо, се казва в позиция на асоциацията.