Поклон пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

Община Казанлък се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. 145-годишнината от гибелта на революционера бе отбелязана с поклон и церемония по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на героя в парк „Розариум“.

Паметта за делото и саможертвата на великия българин събра представители на Общинското ръководство и общински съветници, културни институти, всички казанлъшки училища, читалища, патриотични организации и родолюбиви казанлъчани. От името на Кмета Галина Стоянова цветя поднесе заместник-кметът Драгомир Петков.

Честванията за Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България в Казанлък продължават в 20,00 ч. с прожекция в Музея на розата на документалния 27-минутен филм „На прощаване“.  Режисьор, оператор и монтажист е Борислав Марков, а 28-годишният казанлъшки поет Атанас Янев е редактор и автор на сценария. Излъчването се осъществява с подкрепата на омбудсмана на Казанлък Гинка Щерева. Вход – безплатен.

В парк „Розариум“ вечерта от 21,00 ч. 61 Стрямска механизирана бригада под командването на бригаден генерал Деян Дешков ще проведе тържествена заря-проверка, в памет на загиналите за свободата на България.