Изследват част от положителните проби за COVID-19 за различни щамове

Всяка седмица лабораториите, определени със заповед на министъра за провеждане на PCR изследване, трябва да изпращат в Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” на Националния център по заразни и паразитни болести най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2, но не по-малко от една проба за провеждане на целогеномно секвениране. Това разпорежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед.

В заповедта са посочени и изискванията към клиничните материали от положителни чрез PCR изследване проби за SARS-CoV-2, подходящи за провеждане на целогеномно секвениране.

1. Изпращат се само клинични материали, които са със Ct стойности по-ниски от 30 при проведено изследване Real-time PCR.

2. Не се изпращат клинични материали от проби, взети в среда за бързи тестове.

3. Клиничните материали се съхраняват в замразено състояние (при -20oС или по- ниска температура) и се транспортират ежеседмично с охладители при спазване на изискванията за транспорт на инфекциозни материали.

4. Задължително се изпращат клинични материали от всички положителни проби, за които лабораторията има информация, че са взети от:

 български и чуждестранни граждани, пристигнали в страната през последните 14 дни;

 лица, положителни за SARS-CoV-2, с поява на първите симптоми не по-рано от 14 дни след завършен ваксинационен курс (две дози при двудозовите ваксини, една доза – при еднодозовите ваксини), като при асимптомно носителство за начална дата се приема датата на пробонабиране;

 лица с повторен положителен резултат за SARS-CoV-2 не по-рано от 60 дни от първоначалния положителен резултат, доказан чрез PCR или бърз антигенен тест);

 лица с продължително отделяне на вирусна РНК (по-дълго от 14 дни) и/или находки от Real-time PCR, при които има съмнение за наличие на вирусни варианти на безпокойство.