Купуваме маслото двойно по-скъпо от останалите европейци

Маслото у нас излиза близо два пъти по-скъпо от това в останалите страни – членки на Европейския съюз , сочат данни от бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Според статистиката през юни маслото у нас се е търгувало за 1528 лв. за 100 кг или около 14 лв./кг. През същия период в останалите държави от ЕС пък е било на средна цена от 801 лв., около 80 лв. за килограм. На фона на постоянно покачващите се цени намалява и производството на част от млечните продукти. Така например през периода януари-април то спада с 2% при маслото и 6 на сто при сухото обезмаслено мляко.

Междувременно количествата преработено краве мляко у нас продължават да нарастват с 4,9% в периода 2019 – 2020 г., достигайки 717 хил. т. Произведените количества от продукта през миналата година възлизат на 856 хил. т. Данните разкриват, че 82% от произведеното в страната мляко минава през мандрите.

Намаление се отчита при всички видове меса, като най-голямо е при свинското – 20% сравнено с 2019 г., което отразява неблагоприятните последици от разпространението на Африканската чума по свинете. Произведеното количество овче и агнешко месо бележи спад с 14% на годишна база.

Увеличението както на европейските, така и на световните цени ще се отрази и върху българските, които се очаква да достигнат 3,55-3,70 лв./кг кланично тегло – близо до равнищата от 2020 г. и до средните за последните три години.