Държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” да се отвори за частни капитали

Държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” да се отвори за частни капитали, чрез които част от въглищните ѝ мощности да бъдат трансформирани в газови до есента на 2025 г., за да заработят с водород от 2030 г. За тази цел бъдещите инвеститори ще получат около 1 милиард лева евросубсидия, но само ако осигурят и 680 млн. лв. собствени средства. Това предвижда един от проектите за нисковъглеродна енергетика, включен в последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, предложен от служебното правителство за обществено обсъждане и за който ще се търси консенсус в парламента.

Записано е още и прекратяването на двата дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски въглищни централи “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица Изток 3”, “които “изкривяват” пазар

Реално в търга може да участва и самата държавна ТЕЦ, но не е ясно как ще осигури собственото съфинансиране, при положение, че от години трупа сериозни финансови загуби, подпомага се от собственика си БЕХ, но реално е в технически фалит. От плана и проекта за заместващи мощности на нейна територия не става ясно каква точно ще е формулата за изграждане на частна мощност на мястото на държавната, но доколкото е записано, че собственото финансиране може да включва и апортна вноска, не е изключено да се стигне и до съвместни публично-частни проекти.