Висока смъртност при пчелите

Пчелари сигнализират за близо 50% смъртност на пчелни семейства. Според тях причината е комплексна – заради сушата през миналата година и променливото време през последните месеци.

Най-голям проблем за бранша е нерегламентираното пръскане на земеделските производители, както и липсата на комуникация между двете страни. От 1 март тази година действа електронна система, която предупреждава пчеларите за предстоящите пръскания, директно от земеделските производители, но не се използва от всеки.

Данните от извършените проверки показват, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси поради сушата през миналата година, както и заради високата заболеваемост. От бранша се надяват държавата да им окаже помощ.

“Ние като дружества направихме свои проверки с физиохимични анализи. Доказахме, че има причина за смъртността и тя не е една. Комплексни са причините и трябва да се помогне на пчеларите, уви това все още не се е случило. Лошо е, че много колеги се отказаха от пчеларството”, посочват пчелари

Очакванията са високата смъртност на пчелите да доведе до по-ниски добиви и покачване на цените на меда и пчелните продукти.