Осъдиха 26-годишен на 6 г. и 4 м. затвор за шофиране след употреба на наркотици и предизвикана катастрофа със смъртен случай

Окръжен съд – Стара Загора осъди на 6 години и 4 месеца затвор 26-годишен мъж за това че е шофирал след употреба на метамфетамин и е предизвикал катастрофа, при която има загинал и тежко пострадал. Наказанието следва да се изтърпи при първоначален „общ“ режим. Съдът лиши и мъжа с инициали Ж.Б от правото да управлява моторно превозно средство за срок от осем години.
Инцидентът е станал през май 2018 година на междуселищен път в община Стара Загора. Осъденият е нарушил редица правила за движение, предвидени в Закона за движение по пътищата – управлявал превозното средство със скорост от 135 км/ч при допустима 90 км/ч, не е изпълнил задължението си да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението, не е изпълнил задължението си преди да започне маневра, да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат преди него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение, както и навлязъл с управляваното от него моторно превозно средство на обозначена площ, забранена за движение на пътни превозни средства. Вследствие на всичко това, по непредпазливост обвиняемият е причинил смъртта на 18-годишен младеж и тежка и многостепенна средна телесна повреда на непълнолетно към датата на деянието момче (и двамата пътували заедно с подсъдимия в управлявания от него автомобил към с.Дълбоки), като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – метамфетамин.
Наказателното производство срещу Ж. Б. премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи законовата процедура, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.
Отделно подсъдимият ще търпи и наказание от още шест месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим, тъй като реализираното от него пътно транспортно произшествие е извършено в изпитателния срок по предходното му осъждане за шофиране след употреба на амфетамин и канабис.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.