Все по-ранна употреба на алкохол и цигари сред подрастващите в Стара Загора

Все по-ранна употреба на алкохол и цигари сред подрстващите в Стара Загора, отчитат от  Общински съвет по наркотични вещества и превантивно-информационен център по зависимости.

Деца под 15 години всекидневно пушат, неосъзнавайки опасността. Юношите не оценяват вредата на алкохола за собственото си здраве, идентифицират се с възрастните, на които им е позволено и да пушат, и да употребяват алкохол. Най-често приятелската компания, „примерът” на родителите, съучастничеството на търговците на цигари, алкохол, аксесоари за приготвяне на цигари (вкл. и с марихуана), достъпността на местата за необезпокоявано практикуване на вредните навици за пушене и пиене, както и недостатъчният адекватен контрол, упражняван от съответните органи, само подсилват този нездрав интерес на подрастващите и младежите.

Въпреки че през последните две години, въз основа на наличните научни доказателства и благодарение на усилията на Министерството на здравеопазването, беше постигнат съществен резултат за регулация и контрол на употребата на наргиле и растителни смеси за пушене, а предлагането и продажбата му на деца се забрани и беше осъществена масирана национална кампания за вредите от пушене на наргиле. Неговата употреба продължава да е популярна сред подрастващите. Особено притеснителен е фактът, че 10-13-годишни ученици заявяват, че пушат наргиле. Забелязва се и засилен интерес при децата към електронни цигари /vape/ и електронни наргилета, което е още една негативна тенденция.

Най-често употребяваният наркотик е канабисът. Младежите масово неглижират рисковете от употреба на марихуана, а нивото на толерантност към употребата е висока. Сред учениците съществуват опасни митове относно ефектите и последиците от употреба на канабисови продукти. Основна причина за това отношение към марихуаната е фактът, че във все повече страни по света се облекчава режима на използването ѝ, някъде тя вече е легализирана, другаде – декриминализирана. Употребата на канабис за медицински цели е разрешена в много държави и цялата тази информация съвсем логично създава у голяма част от младежите убеждението, че използването на „трева” не може да е толкова вредно.

Продължават да са популярни и т.н. „дизайнерски” наркотици. От срещите с юноши и младежи в училищата прави впечатление, че те почти винаги заявяват, че не са чували за „дизайнерски наркотици”, но прекрасно знаят за „чай”, „весел чай”, „билка”, „билков тамян” и т.н., които всъщност са жаргонни имена на изключително опасните „дизайнерски” наркотици – химически съединения, 22 които имат подобни ефекти като други незаконни наркотици (кокаин, амфетамин или канабис), създадени чрез промяна на съществуваща химическа структура, за да се заобикалят мерките за контрол на наркотиците и да се засили ефекта на веществото. Употребата на тези видове наркотични вещества е често срещана при учениците и крие огромни рискове за здравето и живота им. Стимулантите се употребяват по-рядко, но са с много по-големи рискове и негативни ефекти. За разлика от употребата на марихуана, за употребата на различни видове стимуланти (амфетамини, метамфетамини, кокаин) отношението на голяма част от учениците е негативно. Често те ги наричат и с общото име „химии” и за техните негативните ефекти и последици знаят много повече.