Проверки за спазване на противоепидемични мерки

Предстоят съвместни проверки на контролните органи на Министерството на здравеопазването, на МВР и на Министерството на земеделието и храните. Причината е, че масово не се спазват противоепидемичните мерки в нощните заведения.

„Заболеваемостта в страната е 30 на сто хиляди, но в големите градове и по курортите на Черноморието е около 50-60 на сто хиляди. Преобладава вариантът Делта, каакто е и в по-голямата част на континента. Все още Централна и Източна Европа са в зелена зона, но ситуацията се променя бързо”, коментира държавния здравен инспектор Ангел Кунчев.

„В червената зона по заболеваемост ще попадне и Монако, а от зелена в оранжева зона преминават Исландия и Франция, като е голяма възможността Франция да премине и в червена зона”, каза още той.

По думите му страната ни се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпорстранението не е толкова рязко и с високи темпове.

„Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи”, коментира Кунчев.