Еврокомисията одобри нов договор с “Новавакс” за 200 млн. дози ваксина

Еврокомисията одобри нов договор с “Новавакс” за 200 млн. дози ваксина, която вече успешно се тества срещу варианти на коронавируса.

Това е седмият договор на ЕС, одобрен от Европейската комисия. За разлика от предишните той получава съгласието на Брюксел в момент, когато няма проблем с доставките на ваксини, а по-скоро с убеждаването на европейците да си поставят дози.

Документът предвижда купуването на 100 млн. дози с възможност за още 100 до 2023 г., след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри този продукт.

Според резултатите от клинични озследвания, огласени от компанията, общата ефективност на ваксината NVX-CoV2373 е 90,4%. Тя е 100% обаче срещу умерени и тежки форми на коронавирусната инфекция.

По отношение на основните варианти на заразата ефективността е 93%. А когато става дума за хората в най-голям риск като жените и мъжете над 65 години и със съпътстващи заболявания, то данните показват ефективност от 91%.

Нежеланите реакции са малко и са почти равни на брой в групите, получили ваксина и плацебо. Най-често установените симптоми след ваксинирането са главоболие, болки в мускулите и умора, които продължават по-малко от два дни.

Ваксината е от две дози и е протеинова, подобно на някои противогрипни. Използва се протеин от вируса, който причинява COVID-19, и когато бъде инжектиран, имунната система разпознава протеина като непринадлежащ на организма и започва да произвежда Т-клетки и антитела.