Ползи от всекидневната консумация на въглехидрати

Ако следвате популярните нисковъглехидратни режими, вероятно сте ограничили драстично приема на иначе така полезните бобови, плодове, зеленчуци, зърнени храни, варива. Ограничаването на приема на въглехидрати може да е полезно за някои хора заради здравословното им състояние, но то със сигурност не е препоръчително за всеки. Преди да предприемете нисковъглехидратен режим на хранене е добре да се консултирате с лекар, защото трайното намаляване или изключване на въглехидратите от менюто има своите силно негативни ефекти.

Въглехидратите са основният източник на енергия. Тялото ни е конструирано така, че да черпи енергия най-бързо и лесно от въглехидратите, които ядем. Когато не приемаме достатъчно от тях или ги изключим напълно, тялото се обръща към другите макроелементи в храната за помощ – протеините и мазнините.

Въглехидратите са и основната храна за мозъка. Ето защо, ако приемате прекалено малко или никакви въглехидрати, мозъкът може да започне да страда. Възможно е да изпитвате силна умора, замъгляване на паметта, затруднения в съсредоточаването.

Въглехидратите поддържат почти всяка жизнена функция. Без тях нормалното протичане на процесите в тялото е немислимо или поне не и без лекарско наблюдение.

Ако искате да ограничите въглехидратите преди всичко трябва да разберете, че някои въглехидрати са по-добри и полезни от други. Полезните въглехидрати се срещат в естествените източници – плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови, варива.