Изложба „Археология по време на пандемия, 2020-2021 г.” подрежда Регионален исторически музей Стара Загора

Днес в малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде подредена изложбата „Археология по време на пандемия, 2020-2021 г.”.

Разпространението на COVID-19 предизвика огромни проблеми в световен и национален мащаб. Появата му наруши нормалния начин на живот. Наложи се да се търсят алтернативни решения в много сфери – професионални и лични. Да бъдат подготвени модели, по които да се работи в новите условия. Да се търсят подходи за решаването на редица задачи, които в нормална ситуация изглеждат обичайни и рутинни.

През 2020-2021 г. РИМ-Стара Загора продължи своята работа по проучването на терени в рамките на Археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора” и на обекти на територията на област Стара Загора. В работата бе намерен оптималният вариант, така че проучването да бъде приключено в срок, както и да се запази здравето на екипа и работниците. Резултатите от изследването и откритите материали показаха нова светлина за някои аспекти от живота на хората от миналите исторически периоди и обогатиха фондовете на РИМ-Стара Загора.

Събитието е част от инициативите на Община Стара Загора и РИМ-Стара Загора, свързани с „Европейски дни на наследството 2021 г.”.