БЧК започва раздаването на продукти на уязвими граждани

Българският Червен кръст започва раздаването на храни на уязвими български граждани. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на Червения кръст в 309 временни  пункта в цялата страна и ще продължи до 19 ноември 2021 г.

Реално от хранителните пакети ще се възползват 550 962 уязвими български граждани. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17, 540 кг, а тричленните и по-големите семейства – по един голям  хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб, домати, зелен грах, гювеч, говеждо месо, говежди кюфтета, пиле фрикасе и  риба.

Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Оперативната програма.
Родителите на деца, получаващи помощи за отглеждането им до навършване на една годинка, на деца с трайни увреждания и семействата с първокласници също са предвидени да получат помощи от кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица.