Организират акция за кръводаряване

Акция по доброволно и безвъзмездно  кръводаряване“организират от Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора и Община Казанлък.

Кръводарители могат да бъдат здрави хора, без съмнения за заболявания, чиято кръв може да помогне на нуждаещи се от нея.

Всеки желаещ да се включи в Кръводаряването може да го стори на 13 октомври, сряда, от 08:30 до 12:00 часа в многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“ в зала на III етаж.

Дарители в акцията по кръводаряване могат да станат здрави хора на възраст от 18 до 65 години, с телесно тегло над 50 кг.

Кръв може да се дарява на всеки 3 – 4 месеца. Процедурата по вземане на кръв трае 5 – 10 минути.

Всеки път се дарява до 450 мл, което се равнява на една двайсета част от общото количество кръв в организма ни и което след няколко седмици се възстановява напълно.

Кръв не трябва да даряват хора, които имат или подозират, че са носители на ХИВ или други вирусни заболявания, предаващи се по кръвен път.

„Ако всички хора в тази категория даряват редовно, България ще има достатъчно запаси от кръв и кръвни продукти за спасяването на човешки животи“ – споделят от Районен център по трансфузионна хематология – Стара  Загора.

 

РЕПОРТЕР: Ирина Альова