В Стара Загора лекуват COVID-19 с моноклонални антитела

В Университетската многопрофилна болница в Стара Загора ще лекуват нехоспитализирани пациенти с коронавирус с моноклонални антитела. Медикаментите вече са доставени в здравното заведение. Те потискат развитието на тежкия възпалителен процес. Приложението им ще бъде по клинична процедура на Здравната каса.

Продуктът е комбинация от две моноклонални антитела за лечение на пациенти с коронавирус, които не се нуждаят от кислород, но са изложени на висок риск от тежко протичане на болестта COVID-19. Моноклоналните антитела са белтъци, създадени в лабораторни условия, които имитират способността на имунната система да превъзмогне коронавируса. Те се сливат с протеиновия шип и по този начин блокират свързването на вируса към човешките клетки.

Броят на хоспитализираните пациенти в университетската болница в Стара Загора се запазва около 150. 70 процента от тях са на кислородна терапия. Интубираните на ден са около 6. Капацитетът на клиниката по реанимация е запълнен. За последната седмица са починали 20 души. Голяма част от пациентите са неваксинирани, при ваксинираните заболяването протича малко по-леко и почти няма смъртни случаи, коментира директорът на болницата професор Йовчо Йовчев.