„Мини Марица-изток” ЕАД е без задължения и в добро финансово състояние

Най-голямото въгледобивно дружество у нас „Мини Марица-изток” ЕАД ще посрещне края на финансовата 2021 г. без задължения и в добро финансово състояние. Вследствие на значително завишените заявки за въглища от топлоцентралите в Маришкия комплекс, Дружеството добива по над 3 млн. тона въглища месечно, което се отразява и на финансовото му състояние. Като резултат от усилената работа и разумно водената финансова политика, към днешна дата „Мини Марица-изток“ ЕАД отчита и над 120 млн. лева разполагаеми собствени средства.

Към 15.11.2021 г. Дружеството успя да погаси изцяло 20 млн. лева, усвоени като част от отпуснатия заем от 55 млн. лева от „БЕХ“ ЕАД през 2020 г., и в момента не дължи нищо на принципала си.

В същото време, без просрочия се обслужват всички задължения на компанията към бюджета, персонала и доставчиците. „Мини Марица-изток“ ЕАД няма просрочени вземания от своите клиенти.

Екстремно високите цени на електрическата енергия през последните няколко месеца на 2021 г. за пореден път доказаха важната роля на комплекса „Марица-изток“ и в частност на „Мини Марица-изток“ ЕАД за националната сигурност на Република България.