Балет “Арабеск” представя “Опера Diva” с вечната музика на Белини, Верди и Пучини

На  4 декември от 19.00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора Балет “Арабеск” ще представи спектакъла “Опера Diva”. Авторски спектакъл на хореографката Мариана Крънчева, със специалното участие на Веса Тонова в програмата на тазгодишния Фестивал на оперното и балетно изкуство.

“Опера Diva” обединява четири от най-популярните опери създавани някога – “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост.

В най-красивите арии на композиторите Белини, Пучини и Верди, в тяхното музикално съвършенство се преплитат драматичните съдби на героините Норма, Травиата, Мадам Бътерфлай и Тоска и обединяващото ги общо препускане към пропастта на обречената любов.

Четири жени по пътя им към избавлението на смъртта, измислени от мъж – техният създател, в името на мъж – техният любим.

Вървейки по различни пътища – този на отмъстителна ревност, на невинна преданост, на агресия или предаване в ръцете на болестта – всяка избира като изход смъртта.

В този техен път има кукловод, който, за да задоволи егото си, поставя жените в рамка на измислена или редактирана реалност. “Рамкираните”, според техните представи, жени винаги са по-аплодирани и по-вълнуващи.

Спектакълът съдържа и втора сюжетна линия, чийто звуков фон е текст на Анна Петрова, коментиращ теми като страхове, творчество, слава, отношение към жената.