Безплатни детски градини в Чирпан от 2022 г.

Да станат безплатни детските градини в община Чирпан за младите семейства от началото на новата година, предложи кметът Ивайло Крачолов на заседание на Общинския съвет, при обсъждането на изменение на Наредбата за местните такси и цени на услуги.

Промяната е във връзка с въвеждането на задължителното предучилищно образование за децата на четиригодишна възраст.

“Таксата от 18 лева, която родителите плащат на месец, ще бъде поета от бюджета през 2022 г.”, посочват от общината.

“Процедурата започва от днес, за да бъде в сила решението веднага след приемането на финансовия план. Образованието е един от осемте приоритета за добро управление, които обявих в началото на мандата. За всички сфери влагаме еднаква енергия и много усърдие с цел подобряване на условията и качеството за живот, а това е дълъг процес”, е посочил кметът. По думите му над 40 хиляди лева се събират от такси на родителите.

“Общинската политика стои в основата за задържане на младите семейства в Чирпанската община, а чрез образованието се осигуряват и подходящите условия за отглеждане и възпитание на децата”, е допълнил Крачолов.

Законовото задължение децата на четири години да са на градина ще създаде пълен обхват в предучилищна възраст в образователната система и ще осигури условия за интелектуално, емоционално, социално, духовнонравствено и физическо развитие на всяко дете, както и всекидневно отглеждане, топла и здравословна храна и контролирани хигиенни условия, се посочва в съобщението.

Ръководството на община Чирпан ще продължи да води политики, насочени към младите хора, за да ги насърчава да останат тук, е обобщил кметът на Чирпан.