5 години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан

Изпълниха се пет години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан за епархийски архиерей. С встъпването си на престола и със завръщането си в родната епархия, той заяви усиленото си желание за работа, амбицията да осъвремени църквата и да я направи достъпна, дори за тези, които не я припознават като своя.

Три пъти в епархията пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит – за 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий, с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за 140-годишнината от Освобождението на България и за честванията по повод 180 години от рожеднието на Старозагорския митрополит Методий. За приснопаметните владици бяха подготвени филми, печатни издания, научни конференции. На няколко пъти миряните от Старозагорска епархия се поклониха и пред Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, а през тази година за вечни времена пристигнаха и мощите на Св. свщмчк Киприан Картагенски.

Сред мащабните проекти на архиерея са възстановяването на камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово” и ремонтните дейности в сградата на манастирския комплекс. Предстои в епархията да се направят първи копки за църкви и да се осветят вече построени храмове. Очаква се да започнат дейностите по изграждане на Център за православно историческо наследство на върха на парк „Аязмото”.

Митрополит Киприан показа, че институциите и църквата могат и трябва да вървят ръка за ръка. В дейностите на Старозагорска митрополия приобщи и продължи сътрудничеството с местата за лишаване от свобода – Старозагорския затвор, висшите учебни заведения – Тракийски универстите, културните институти – Държавна опера – Стара Загора. Неведнъж той застана и на диригентския пулт и показа именно едно от нещата, които го отличават от останалите архиереи. Митрополит Киприан участва в спектаклите „Молитва за Стара Загора” и „Моление за Стара Загора”, възстанови ритуала „Умиване”, на два пъти донесе благодатния огън от Божи гроб. На входно-изходните пътни артерии на Стара Загора бяха поставени православни кръстове. Епархийският съвет учреди две отличия – „Св. ап. Карп” и „Св. Игнатий Старозагорски”, а десетки са вече наградените благодеятели, допринесли със заслугите си за благото на Старозагорска епархия.

Възстановени бяха Културно-просветният отдел при Старозагорска митрополия и издаването на молитвеници и две печатни издания – за деца „Божествени искрици” и за възрастни „Нашата вяра”. Учреди се и фондацията „Св. Киприян Цамблак” , на която близо 20 даровити деца са стипендианти. Започна провеждането и на среща на православни младежи под надслов „Заедно в Христа”. Създаде се и архиерейски хор, с диригент Мария Колева. Знакова изява извън пределите на страната ни е участието им в Московския рождественски фестивал на църковната музика, където под диригенството на митрополит Киприан изпълнителите направиха истински фурор. Част от тях работят активно и с обучаващите се в детската музикална школа по пеене, пиано, флейта и виолончело. На един от личните си празници митрополит Киприан организира благотворителна вечер, а средствата от нея отидоха в подкрепата на каузата „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора”.