КПКОНПИ уличи в конфликт на интересени главния архитект на Стара Загора, тя отрича и ще обжалва решението (АУДИО)

КПКОНПИ съобщи за установен конфликт на интереси в действията на главния ахритект на Стара Загора. На Виктория Грозева е наложена глоба в размер на 5 000 лв. Производството срещу нея е започнало по сигнал. В хода на проверката са събрани доказателства, че на 05. 06.2020 г. тя, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, е издала заповед, с която е разрешила изработване на подробен устройствен план (ПУП) на архитектурно дружество, чийто едноличен собственик е нейният съпруг. Благодарение на тази заповед, съпругът на Грозева е получил възнаграждение по договор за инвестиционно проучване и проектиране от фирма, с която е сключил договора. По този начин е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ и подкрепа, и материална – изразяваща се в получаване на парична сума, в частен интерес за свързано с нея лице. В случая е следвало Грозева да си направи самоотвод от конкретното си задължение по служба.
Пред tvstz.com Грозева коментира, че очаква лично да получи решението и бе категорична, че ще го обжалва по съответния ред:

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. В случая с Виктория Грозева, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.