Почивката в България е по-скъпа от тази на Малдивите

Почивка по новогодишните празници в България бие по цени пътуване в чужбина. Ковид-пандемията не спря възхода на цените по хотелите. Мениджърите обясняват скъпотията с високите цени на тока, дефицита на кадри и трудно прогнозируемото бъдеще.

Три нощувки със закуски и вечери в луксозен български хотел са равни по цена на 10 дни олинклузив на Малдивите. И за двете почивки, които обхващат новогодишните празници, ще платите малко над 4 бона. Очаквано, места в 5-звездния хотел във Велинград за 31 декември все още има, докато за Малдивите всичко е запълнено. Отдавна е събрана група на 100 процента и за Шарм ел-Шейх, Египет, където цената е около 1600 лева на човек. Тя включва шест дни олинклузив плюс самолетния билет в двете посоки.

Само за сравнение: за 1756 лева може да се наеме студио за двама в Банско. Пакетната цена е за пет нощувки със закуски. Новогодишната празнична вечеря ще коства още 360 лева на двамата възрастни. Отделно от това се таксува паркинга на колата – 15 лева на ден за открития и 18 лева на ден за подземния. Така, като теглим чертата излиза, че за 5-дневна почивка около 31 декември двойка без деца ще платим близо 2200 лева, без да броим картата за ски лифта в курорта.

Според туроператори цените на почивките зад граница не са поскъпнали драстично в сравнение с миналата и по-миналата година. Същото обаче не може да се каже за родните курорти.

По прогнозни данни на Института за оценки и анализи в туризма за Коледа и Нова година се очакват около 560 000 пътувания на нашенци. Около 60 000 ще са в чужбина, а останалите половин милион ще са в България. Освен зимните, най-търсени са балнео и спа курортите, вилите и къщите за гости, обясни Румен Драганов, председател на Института. Има търсене и към хотелите с по-висока категория, въпреки че цените тази година са с между 11-17%  по-високи. Преди коронавируса “празничните” поскъпвания в края на декември и началото на януари са били в рамките от 3 % до 7 %.