Ежедневно над 600 души имат нужда от кръвопреливане

Ежедневно над 600 души имат нужда от кръвопреливане. Както преди пандемията, така и сега, даже в по-голяма степен, в България има недостиг на кръводарители, каза Стефка Попова, председател на Управителния съвет на Българската организация за доброволно кръводаряване.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца. Не съществува никакъв риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв! Цялата процедура продължава 30 минути. Българската организация за доброволно кръводаряване е разработила мобилното приложение “Дари кръв”. От миналата година там има над 1200 регистрирани кръводарители от цялата страна, поясни Стефка Попова. По думите ѝ това е възможност да се намери кръв, без да се опира до нелегална търговия и покриване на противопоказания, за да се помогне на близък човек.

При поставянето на РНК ваксина трябва да се изчака минимум 48 часа до 7 дни, независимо след коя доза, преди да се пристъпи към кръводаряване. При векторните ваксини е важно да се изчака 28 дни след ваксиниране.