Жилищата ще се продават само с енергиен паспорт

До 2025 година ще трябва да въведем енергийни сертификати на жилищата и обществените сгради. Това гласи проекта на Директива за енергийния клас на сградите, обявен от Европейската комисия.

Проектът предвижда още до 2027 година да спрем помощите за отопление с изкопаеми горива, а до 2030 г. да санираме сградите от най-нисък енергиен клас. 2050 година пък е крайният срок да запушим всички комини, защото дотогава емисиите въглероден диоксид трябва да бъдат сведени до нула. Очаква се директивата да бъде одобрена от Европарламента и от Съвета на ЕС.

Енергийните сертификати ще бъдат нужни и на старите сгради при продажби и отдаване под наем. Документите за енергийна класификация ще подреждат сградите в 7 категории – от A до G. Сертификатите ще бъдат цифрови. Ще се изготвят от независими експерти, след оглед на място.

Комисията предлага от 2030 г. всички нови сгради да са с нулеви емисии. Това означава, че трябва да консумират малко енергия и да се захранват от възобновяеми източници, доколкото е възможно. На държавите-членки се предоставя правната възможност да забранят използването на изкопаеми горива в сгради. При проектирането на нови сгради всички паркоместа трябва да имат контакти за зареждане на електромобили.

 

Снимката е илюстративна.