За какво да внимаваме при онлайн пазаруването по празниците

Когато пазаруваме онлайн всичко изглежда лесно и бързо, особенно седейки уютно на дивана вкъщи. Но … при онлайн пазаруването трябва да бъдем изключително внимателни за няколко неща. Какви данни ни искат стандартно при онлайн пазаруване? Какво трябва да включва предварителната проверка на търговеца, когато пазаруваме от непознат сайт?

Докато при традиционното пазаруване на място в магазина, най-лошото, което може да се случи, е да попаднем на некачествена или употребявана стока, то при пазаруването онлайн има много повече от какво да се пазим. При пазаруване онлайн може да попаднем на опасен сайт например и съответно да останем неприятно изненадани, когато ни бъдат изтеглени всички средства по картата. За това алармират експерти по киберсигурност, особено по време на празничното пазаруване.

Тъй като съвременните сайтове на престъпниците са професионално направени, изглеждат безопасни и са неразличими от обикновения сайт, експертите представят няколко прости неща, които трябва да имаме предвид, за да бъдем защитени.

Когато се отваря даден сайт, трябва да се провери адресът дали това е същият магазин, който се очаква. Необходимо е да се гледа за разменени латински букви.

Да се провери кога е регистриран сайтът в откритите безплатни източници.

Експертите съветват под никакъв предлог да не въвеждаме пин кода на картата, с която плащаме, както и друга лична информация като ЕГН или лична карта. Сайтовете, които искат такава информация, е много вероятно да са част от схема за фишинг измами. Стандартната информация, която е необходима, е адрес, на който искаме да получим стоката, имена и телефон за връзка. Комуникация с търговеца извън официалните канали или електронната поща на фирмата също трябва да буди съмнение.

Освен опасностите за финансови измами, експерти предупреждават да бъдем бдителни и за нелоялни търговци. Те често публикуват фалшиви и неверни отзиви на потребители. Често това е подвеждащо за клиентите, които с лека ръка се доверяват на хубавите отзиви на екрана. Затова и най-честите оплаквания при онлайн пазаруването са свързани с правото на отказ или разминавания между това, което е поръчано и това, което е доставено.